Neden Cemevi deniyor?
Alevilerin Allah’ı anmak ve toplumsal işlerini halletmek (örneğin, hoşnutsuzları uzlaştırmak) için bir araya geldikleri yere Cemevi denir. Aleviler, Cem ritüellerini anladıkları dilde gerçekleştirirler. Alevi dini liderleri, Ocakzâde dediğimiz Dedelerdir. Her ocağın bir efendisi, rehberi ve akıl hocası vardır.
Cami ile Cemevi arasındaki fark nedir?
Cami, “toplanma yeri” anlamına gelen cem kelimesinden türemiştir. Hemen anlaşılacağı üzere, cemevi ile aynı anlama sahiptir. Ancak cami, orijinal anlamından çıkarılmış ve “Tanrı’nın evi”, “Tanrı’ya ibadet yeri”, “Müslümanların tapınağı” gibi isimlerle kutsal bir işleve kavuşturulmuştur.
Cemevi nasıl ortaya çıktı?
Cemler geleneksel olarak köy salonlarında (kare ev), dede evinde veya başka uygun bir yerde yapılır. Modern zamanlarda göç ve kentleşme hareketlerinin bir ürünü olarak bağımsız cemevi yapıları ortaya çıkmıştır.
Cemevine gidenlere ne denir?
Cem başlamadan önce lider veya Pir tarafından toplanan topluluktan on iki görevi yerine getirmek üzere hizmetkarlar seçilir. Bu hizmetkarlar Pir yad Mürşit, rehber, aydınlatıcı, çerağcı (ışıkçı), Zakir, süpürgeci, kurbancı, Sakacı, Semah icracısı, Peyik (ulak), Tarik yapıcı ve kapıcıdır.
Aleviler neden Cem’e gider?
Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, bağlama çaldığı veya semah yaptığı ibadethanedir.
Aleviler namaz kılmaz mı?
İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.
Cemevinde cenaze namazı kılınır mı?
Cemevi’nde her perşembe günü cem töreni yapılırken, cenaze töreni de yapılmaktadır.
Aleviler kaç vakit namaz kılar?
Alevilerin eda ettiği namaz, Ehl-i Beyt döneminde günde üç vakit kılınan namazdır.
Cemevi Alevi mi?
Cem, Alevilerin toplu ibadetlerine verilen isimdir. Aleviler için cemaatle ibadet etmek son derece önemlidir.
Aleviler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
En çok Alevi hangi ilimizde var?
Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.
Hanefi ile Alevi evlenebilir mi?
Bir Müslümanın böyle insanlarla evlenmesi caiz değildir. Ancak, dinin esaslarına inanan, İslam’ın şartlarını kabul eden ve onları reddetmeyen -bazılarını uygulamasa bile- Müslümandır. Bu tür insanlarla, dinleri ne olursa olsun evlenmek caizdir.” 4 Ocak 2016
Cem evinde içki içilir mi?
Bazı köy ahırlarında dedenin içeceğini koyabileceği bir yer bile vardır. Bu içecek rakı veya şaraptır. Tunceli Alevileri arasında, Cem ayinine katılanlar yanlarında getirdikleri yiyecek ve içeceklerle Tara’da dururlar ve Dede’den dua alırlar.
En çok Cemevi hangi ilde?
Haritada Türkiye genelindeki cemevi sayısı gösterildi. Yayınlanan haritada en çok cemevi bulunan şehir 172 cemevi ile Tokat oldu.
Hz. Ali Alevi mi?
Ali kültü etrafında döndüğüne inanılır. Bu inanışa göre Ali, Aleviliğin kurucu babası ve üstadıdır. Ayrıca Alevi ataları, Hacı Bektaş Veli’nin soyağacı üzerinden Ali soyuna bağlanmakta bir sakınca görmezler. Aslında Anadolu dışındaki Aleviliğin bir Ali soyu olduğu bir gerçektir.
Cemevine cenazeye gidilir mi?
Cemevi’nde her perşembe günü cem töreni yapılırken, cenaze töreni de yapılmaktadır.
Cem Alevi ismi mi?
Cem ismi Farsça kökenli olup Türkiye’de ve Farsça konuşulan ülkelerde yaygın bir isimdir.
Aleviler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
Alevilerin kökeni nereye dayanır?
Sonuç olarak Hz. Muhammed ve Hz. soyundan İmam Musa-yi Kazım’dan çıkmıştır. Hz. Muhammed ve Hz. Ali’ye dayanan Seyyid Mahmud-ı Kebir’in (Kureyş) soyundan gelen ve yukarıda bahsettiğimiz bugünkü Kureyş kabilesinin mensuplarına göre Alevilik Hz. Muhammed Mustafa’nın Allah’ın emriyle insanlığa getirdiği “inanç yolu”dur.