Aşure yapmanın sevabı var mı?
Aşure günü kül yapıp komşulara ve akrabalara dağıtmak büyük sevaptır. Aşure, içinde çok sayıda malzeme bulunan bir tatlıdır ve bu geleneği yaşatmak önemlidir. Aşure günü oruç tutmak da faziletlidir. Peygamberimiz (s.a.v.) Aşure günü oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Aşurenin fazileti nedir?
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Muharrem ayının faziletleri hakkındaki hadisleri de Aşure gününün önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü şöyle buyurmuştur: “Kim Aşure gününü ihya ederse, Aşure gününü ihya etmiş olur. Kim de gündüz ve gece ibadetle meşgul olursa, Allah Teala onu dilediği gibi yaşatır ve ihya eder.”
Aşurenin hikmeti nedir?
Çeşitli dini ve kültürel anlamları olan Aşura günü, Hz. Hüseyin’i anmanın yanı sıra paylaşmayı ve yardımlaşmayı amaçlar. Bu aynı zamanda Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinden kaynaklanmaktadır. Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin bir ifadesidir ve bolluk ve bereketin simgesidir.
Aşure yapmanın anlamı nedir?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure yapılan evde bereket olur mu?
İnancımıza göre külünü yapmak, yemek ve özellikle başkalarına dağıtmak bereket istemektir. Aşure pişirilen evlerde bir yıl boyunca bolluk olacağına, fakirliğin olmayacağına ve yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Aşurenin dinimizde yeri nedir?
Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve “Aşure günü oruç tutmak, geçen senenin günahlarına kefaret olur.” buyurmuştur. Yahudiler gibi olmayalım diye, sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. veya 11. gününde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Aşure neden 41 çeşit olmalı?
41 çeşit malzemenin elde edilmesinin zorluğu nedeniyle daha az malzemeyle yapılabilir. Bu durumda bir tutam tuz, biraz bal ve biraz süt, tüm besinlerin özü olarak kabul edildiğinden eksiklikleri giderdiğine inanılır.
Aşureyi dağıtmak gerekir mi?
Aşure dağıtımı sağlık ve şifa için bir öğün olduğu gibi evin bereketi ve bolluğu için de bir öğündür. Bu aşının dağıtılması sünnettir.
Aşure hangi peygamberdir?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’a kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure neyin simgesi?
Bereketin, paylaşımın, birlik ve beraberliğin sembolü olan Muharrem ayının geleneği olan Aşure zamanı geldi. Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak kabul edilir.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşurenin sevabı nedir?
Peygamberimiz (s.a.v.) hadisinde şöyle buyurmuştur: “Aşure günü bir zerre kadar sadaka verene Uhud dağı kadar sevap vardır.” Muharrem ayında ve Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Aşure günü büyükleri ve yakın akrabaları ziyaret edip gönüllerini sevindirmek de güzel bir fikir olacaktır.
Aşure yapmak sevap mı?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğine göre, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.v.) ve ashabı (radiyallahu anhum ecma’in) bunu yapmamışlardır. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek bid’at ve günahtır.
Aşurenin faydaları nelerdir?
Aşurenin Sağlığınıza 7 Faydası Aşure besleyici olmasının yanı sıra kalorisi de yüksektir. … Kalp damar sağlığını korur. … Bağışıklığı artırır. … Büyüme ve gelişmeyi destekler. … Süt üretimine yardımcı olur. … Kabızlığa iyi gelir. … Depresyon riskini azaltır.
Aşure İslamda var mı?
İslam kültüründe Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü” olarak kabul edilir. Aşure, buğday, fasulye, nohut, kuru ve taze mevsim meyveleri gibi bakliyatların şekerle karıştırılmasıyla elde edilen bir tatlı türüdür.
Aşurenin dindeki yeri nedir?
Hadis kitaplarına göre, Aşura gününe Aşura adının verilmesinin sebebi, Allah’ın aynı gün on peygambere on farklı ikram ve hediye dağıtmış olmasıdır. Hadis râvilerinden Taberânî, günün kutsallığını ve bugün gerçekleşen önemli olayları şu şekilde aktarır: “Allahu Teâlâ Aşura gününü özel kılmıştır.”
Aşure dağıtmak şart mı?
Aşure dağıtmak sağlık ve şifa için bir yemektir, ayrıca evin bereketi ve bolluğu içindir. Bu aşıyı dağıtmak sünnettir. Bir kişi evinde ve hayatında başarılı olmak ve fakirleri mutlu etmek için Aşure dağıtır.
Aşure yapmazsam ne olur?
Manevi olarak Allah bolluk ve bereket veriyor. Yapmazsak zaten mutsuz oluruz. Aşure pişen evde bereket olur. Allah herkese nasip etsin.